Vinagre de Jerez Gran Reserva
- Verpakking: Donker flesje in een mooi geschenkdoosje
- Inhoud: 250 ml
- Sherryazijn met 10 jaar rijping
- Gemaakt via het Soleras en Criaderas systeem
- Pedro Ximinez druif
- Producent: El Majuelo (Jerez) D.O. Jerez
Sherryazijn Pedro Ximénez uit het oude Al-Andaluz, op de Solera wijze gemaakt.
Deze Pedro Ximénez sherryazijn is gemaakt met Pedro Ximénez druiven die veelvuldig groeien in de streek rond Jerez de La Frontera in Andalusië. Daarnaast wordt de gewone sherryazijn gemaakt van Fino Palomino druiven die gefermenteerd werd van een lichte witte wijn.
Onze sherryazijn van producent El Majuelo uit Jerez,heeft de beschermende herkomstaanduiding Denominación de Origen (D.O) . Sherryazijn met het D.O label is enkel geproduceerd in de Jerez streek.
Goedkope wijnazijn heeft een rijpingstijd tussen de 6 maand en 24 maand , de fijne Reservas tussen de 2 en 10 jaar en de Grand Reserva 25 en zelfs 75 jaar !
Alcohol heeft zuurstof nodig om in azijn omgezet te worden en heeft dus ook veel verse lucht nodig. De kleur van de sherryazijn wordt donkerder door de oxidatie.
De meeste sherry vaten liggen dan ook in hoge geventileerde sherry bodegas die optimaal van de zeelucht kunnen profiteren.De rijping wordt bevorderd het natuurlijke "Solera" systeem van zodera de sherry begint te gisten. Het Solera systeem bevat rijen van grote eikenhouten vaten die in pyramide vorm opgestapeld worden. Elke rij bevat azijn met dezelfde eigenschappen maar wel verschillend van ouderdom.
De oudste azijn wordt in de onderste rijen bewaard,slechts een derde van de inhoud hiervan wordt gebotteld. Deze hoeveelheid wordt door de jongere azijn van de "Criadera" vervangen. Dit zijn de rijen vaten die zich boven de Solera vaten bevinden.
Dan wordt de azijn in de eerste Criadera weer aangevuld door de jongere azijn van de daarboven liggende rij, en zo gaat men voort tot de top van de pyramide waar zich de jongste sherryazijn bevind.
Het mengen van de oudere met de nieuwe azijnen geeft de garantie voor een jarenlange constante smaak.