Pimenton de la Vera Picante
Pimentón de la Vera is een poeder dat gemaakt is van gedroogde rode paprikapepers. Deze gerookte paprikapoeder is standaard aanwezig in met name de Spaanse keuken. Tegenwoordig is de in blik verpakte poeder in ook in Nederland verkrijgbaar. De toevoeging ‘de La Vera’ heeft betrekking op zijn geografische afkomst, de La Vera vallei. De rode paprikapepers zijn afkomstig uit de gemeenten Jarandilla de la Vera, Losar de la Vera, Jaraíz de la Vera, de Vera Aldeanueva, Cuacos de Yuste, en Madrigal de la Vera.
Productie en gebruik in de keuken
In de dorpen staan nog een twintigtal molens waar het verwerkingsproces tot gerookte paprikapoeder zich afspeelt. In de herfst, na de oogst, worden de paprika's op de eerste verdieping opgehangen en gedroogd. Op de onderste verdieping wordt een vuur gestookt met het hout van de steeneik. De rook van het vuur zorgt ervoor dat de paprika's gedurende het proces van twee weken volledig droog zijn en de smaak van het hout hebben opgenomen. De paprikapepers worden gemalen tussen de stenen van de molens waarbij de dieprode kleur behouden blijft. Deze gerookte paprikapoeder wordt voornamelijk gebruikt om allerhande gerechten te kruiden en om de gerechten te voorzien van meer kleur. Het wordt veel gebruikt voor gebraden gerechten, stoofschotels, soepen, en als toevoeging aan vis en vlees. In Spanje is de belangrijkste toevoeging van deze gerookte paprikapoeder het gebruik in de vele Spaanse vleeswaren. Bijna 80% van de geproduceerde paprikapoeder wordt gebruikt voor het maken van gedroogde worsten. Zowel de mooie rode kleur als de hoge kwaliteit van de poeder zijn hierbij van het grootste belang.
Het poeder is bij Shopandalucia verkrijgbaar in twee varianten
Dulce, een variant gemaakt van de kleurrijke Bola en de Jaranda paprika's.
De pikante variant, gemaakt van Jeromin, Jaranda en Jariza paprika's.
Waarom is pimenton gezond ?
Gerookte paprikapoeder bevat veel gezonde voedingsstoffen. Naast veel vitamine C en eiwitten bevat het de vitaminen B1, B6, B5, B11, E en vitamine K. De mineralen ijzer, mangaan, fosfor en magnesium zijn aanwezig net zoals ruim 30 fytonutriënten, een stof die in een lage hoeveelheid het lichaam ondersteunt om belangrijke processen te activeren. Het verminderd de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Antioxidanten verlagen het risico op het ontstaan van kanker en hartklachten.